vineri, 13 noiembrie 2009

vineri treişpe

azi este vineri 13. cea mai bună zi pentru superstiţioşii care se trezesc cu pielea găinii (sau a cocoşului - în funcţie de genul posesorului), când pe lânga ei şi-a găsit să treacă tocmai atunci mâţa neagră. (de parcă ea şi-ar fi dorit să fie brunetă.....)

îmi place ziua asta şi mai ales îmi plac fiorii pe care îi trezeşte în unii. în cei care ies din casă cu piciorul drept, care au tot timpul în buzunar o labă de iepure (dacă aşa se numeşte...), care nu dau sarea pe jos, nu pun cuţitul într-o "rână" sau care nu aruncă gunoiul noaptea.

vineri 13 este o zi de groază pentru cei care şi-au pus îngerul la cură de slăbire de săracul nu mai ştie de el şi nu-i mai poate proteja pe "speriaţii" de umbra lor. care, într-o zi ca aceasta, se încuie în casă, trag obloanele, nu mănâncă, ţin post negru, pentru că nu se ştie niciodată ce os îşi găseşte să rămână în gât.

superstiţiile care nu îi lasă pe mulţi oameni să trăiască au logică. în secolele trecute doamnele din înalta societate le "prosteau" pe fetele în casă spunându-le că o oglindă spartă le aducea mai mulţi ani de ghinion şi riscul de a rămâne fete bătrâne. aşa se asigurau că obiectele acestea, foarte preţioase pe atunci, rămâneau intacte, nefiind făcute ţăndări.

pentru că nimeni nu se poate pune cu fortele neînţelesului....

sunt convinsă că toate superstiţiile au o istorie ca aceasta undeva, la rădăcină, dar trebuie să recunosc că fără teama inexplicabilă a oamenilor faţă de...inexplicabilul moştenit din moşi strămoşi, am fi văduviţi de subiecte de film, de cărţi şi de amuzament. mai mult, există şi avantaje, pentru că în felul acesta avem mai mare grijă de obiecte şi de noi.

pentru că nu cred să existe un om - oricât de open minded ar fi - căruia să nu i se strepezească dinţii când sparge o oglindă.

5 comentarii:

Miţă spunea...

Labuta de iepure se cheama ;) Superstitii? Hmm..fiecare cu stolul lui...Oglinzi sparg cam 2-3 pe an, daca e sa ne luam dupa superstitii...cred ca nici in urmatoarele vieti nu ma voi casatori =))

aalexandraa spunea...

lasa ca o sa marit eu si pentru tine ca n-am spart nici una (din cate imi amintesc)

Radu spunea...

si cu toate astea pisica neagra e un talisman norocos pe orice ambarcatiune ! :D Totodata preotul e ghinion curat. Presupun ca pe vremuri popa calatorea undercover pe corabie :P

Miju spunea...

mata neagra taisman pentru orice ambarcatiune.... :))
sunt foarte curios cum ii taie mata calea :-j


aalexandraa, eu sunt tare grijuliu cu cutitele si clar nu din cauza superstitiilor, impiedicat si grabit cum sunt uneori, as avea degetele franjuri

Justfane spunea...

la superstitiile astea as mai adauga ... sa nu-ti tai unghile seara, sa nu te intorci din drum, cand vezi matza neagra sa faci 9 pasi inapoi si mai era o chestie la care trebuia sa-ti scuipi in san... ioiii daca as crede cateva din astea ar trebui sa stau numai in casa ... dar cum 90 % din accidente se petrec in casa...