vineri, 25 decembrie 2009

despre Craciun, cu dragoste

Inca un Craciun. Altul si parca acelasi. Pentru ca lucrurile nu se schimba extrem de mult de la un an la altul. Aceeasi inghesuiala in magazine, aceeasi tensiune in familiile care se pregatesc febril pentru o saptamana intreaga de mancat, care in cele din urma ii duce la spital din cauza unei crize de bila.

Aceeasi instalatie de pom care o da in bara la cantat, aceleasi betii ale colindatorilor din noaptea de Ajun, aceeasi isterie a cumparaturilor si aceeasi comercializare, pentru ca la cati bani se scot de Craciun, ma intreb cum de nu a inventat careva pana acum un brad curcubeu.

As mai spune aceleasi depresii ale oamenilor care sunt singuri sau care se simt singuri, a celor care nu au bani sa le cumpere copiilor pom de Craciun si aceleasi emisiuni gretoase la televizor, inventate de producatori care cred ca lacrimogenul ieftin, de prost gust, cliseele asa zis aducatoare de emotie, vor creste, toate, audienta.

Nu e de mirare ca uitam semnificatia acestei sarbatori. Craciunul nostru reflecta intocmai lumea in care traim: superficiala, spoita, care si-a pierdut directia. Nu mai suntem naturali, ne-am tampit, insa Craciunul, in esenta sa aflata la polul opus, are darul de a ne aduce o farama de bucurie si apropierea de oameni. Intoarcerea acasa. Cred ca tocmai aceasta intoarcere spre masa copilariei, mama, tata si spre tot ce ne este drag reprezinta esenta Craciunului.

Oamenii tind sa se piarda prin lume......in gandurile si in problemele lor. Tind sa se indeparteze tocmai de sufletul lor. Craciunul, insa, cu toata caldura, cu magia lui aducatoare de dragoste ne face sa gasim drumul spre casa. Spre cei de care prinsi in existenta noastra complicata, uitam.

Craciunul este momentul iluminarii. A mintii, a sufletului si ne da certitudinea ca nu suntem singuri pe lume. Forta si curajul de a merge mai departe.

...pana la Craciunul urmator...




3 comentarii:

Miţă spunea...

"Craciunul nostru reflecta intocmai lumea in care traim: superficiala, spoita, care si-a pierdut directia." Ai sintetizat bine Craciunul. Fiecare simte ceea ce vrea sa simta, sau ceea ce il lasa ceilalti sa simta.

Ciprian D. spunea...

An Nou Fericit, restul e cancan!

Radu spunea...

si-acum tin-te pârleo anu' nou ! :D


http://www.youtube.com/watch?v=1lbmm14nCTU

;)