luni, 23 martie 2009

fondue


trebuie sa recunosc: imi place sa mananc. mai precis, imi place sa gatesc cand am pentru cine sa o fac si ori de cate ori ajung pe alte meleaguri tin mortis sa cunosc poporul acela prin intermediul bucatariei traditionale.

sa fim seriosi: e atat de savuros sa patrunzi spiritul altei culturi prin intermediul papilelor gustative...

incepand de azi am toate motivele sa cred ca peste cel putin o saptamana bucataria mea se va innoi cu un vas pentru fondue, cu furculite si cu arzator, cu tot tacamul. hmmm si abia astept sa se incalzeasca vremea ca sa scot sandramalele afara.

mai ramane sa vad pe cine invit la masa.

10 comentarii:

cibinensis spunea...

Frumos spus! As sugera un fondue cu ciocolata calda-topita in care fructele taiate in cuburi isi invelesc textura cu o armonie exceptionala....

Miju spunea...

trebuie sa imi las cartea de vizita pentru o invitatie la fondue? :D

sa vin cu... ?

aalexandraa spunea...

about2run ai putea veni cu salata.
cibinensis, multumesc pentru sugestie. am cautat deja pe net si am gasit tot felul de retete ptr fondue. ador mesele cu prietenii si felul asta de a socializa, in jurul oalei de fondue, mi se pare super, super, super......

cibinensis spunea...

Cu multa placere ! Sunt editor la Gastronomie si stil si mi-ar place sa fii invitata noastra la o masa virtuala(www.Acum.tv) dar si la Sibiu unde voi initia din septembrie cateva momente gastronomice culinare deosebite impletite cu alte arte. Vor fi surprize la Imparatul Romanilor. Pentru alte informatii le gasiti la maestrul Lucky Vulcu, in spatele hotelului (Galeria de Arta).

Miju spunea...

fondue nu e totusi o mancare elvetiana, un amestec de branzeturi care se mananca cu paine de casa?

ehh, si ei, la zapezile lor, socializeaza cum pot, nu? ni se par noua plictisitori, candcolo, ei... pisicherii, inting in oala :))

Radu spunea...

Ce-i aia fondue ? :)) Trebuie sa fie ceva care se lipeste de oala precis !!! :P Nici nu mai caut in dictionar... sigur e o bataie de cap cu mult zahar. Sau bomboane fondante puse pe foc.

cibinensis spunea...

Fondue este o mancare tipic elvetiana. Sunt trei tipuri de fondue-s. Inainte de a le enumera trebuie mentionat ca e nevoie de un vas special pus pe o spirtiera -foc dedesupbtul oalei.Este vorba de un set special pt FONDUE(in traducere Topiture/Topeala/Topita)
Primul FONDUE clasic este branza topita cu vin in oala aflata deasupra spirtierei. Cu un fel de tepuse infipte in bucatele de paine se serveste din oala cu topitura.
Exista si un al doile FoNDUE numit si chinois in care este un fel de bouillon de vita -supa strecurata concentrata deasupra spirtierei. De aceasta data se serveste cu bucatele de carne de vita macra taiata f fin infipte in aceleasi fel de tepuse-furculite speciale.
Al treilea fondue este ciocolata topita in care se inting(vorba bunicii mele) tepuse cu bucati de fructe proaspete (ananas, pere etc).
Cand vin la Sibiu va invit la un fondue f bun !

aalexandraa spunea...

eu am mancat toate tipurile de fondue in germania si mi-au placut la nebunie. compania, insa, poate face cat o suta de fondue la un loc, nu-i asa?

cibinensis spunea...

Alexandra, ai dreptate ! Compania este un plus si un fondue nu poate fi degustat decat cum ai remarcat si tu.
Este foarte intersant si important de retinut, si aceasta am invatat-o in Elvetia si Germania. Sa nu bei apa dupa ce mananci fondue-ul cu branza. Nu face bine la stomac !
Am fost fericit cand mi s-a spus acest lucru, un pretext sa ma rasfat cu un vin excelent Gewuerztraminer...de undeva din Alsacia.La Sibiu am un set de fondue clasic pe care vreau sa-l inaugurez.Imi voi rasfata parintii de care imi e foarte dor.

Radu spunea...

ce tot atâta fondü ? Mai bine la plajã cu suc rece si inghetatã :D