miercuri, 28 mai 2008

hahalal generatii


specialistii spun ca umanitatea evolueaza si ca fiecare generatie care vine e mai desteapta decat cea dinaintea ei, adica, incet, incet peste vreo suta de ani fiecare copil ar trebui sa aiba mintea lui Einstein.... asta daca nu-l cloneaza careva pana atunci.....

cred, insa, ca teoria asta are o hiba. mi-e suficient sa vorbesc cu o parte din studenti (pentru ca e nedrept sa-i bag pe toti in aceeasi oala) ca sa-mi dau seama pe unde ne situam. undeva in jurul genunchiului animalului care face oac, oac, sau hi5, hi5.

aduc in sprijinul afirmatiilor mele "Argumentul" lucrarii de diploma elaborat de o studenta mai mult sau mai putin eminenta de la facultatea de litere. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)


Cititi si radeti:


"Nu cred ca exista persoane care sa nu fi auzit de celelbrul Ion Creanga, cel care, prin povestile, basmele si Amintirile sale ne-a bucurat copilaria, ne-a incantat-o prin muzicalitatea limbajului moldovenesc si ne-a facut sa visam cu ajutorul personajelor sale inzestrate cu puteri supranaturale, cu printese si feti frumosi.

Inca din bancile scolii primare l-am studiat pe acest mirific povestitor. An de an aflam tot mai multe lucruri, atat despre viata sa, cat si despre minunatele si diversificatele sale opere.

Pe cand credeam ca nimic nou nu va putea fi spus despre ion Creanga si operele sale, am auzit una din temele oferite de profesori pentru lucrarile de licenta: Doua toposuri in opera lui Creanga: drumul si rascrucea.

Fiind ceva nou, am considerat-o ca o provocare si ca o maodalitate de a-mi demonstra ca cei patru ani studiati in cadrul facultatii de filologie nu au fost in van."

......sau in vana......

imi placea sa cred ca sistemul nostru de invatamant nu e pe butuci si ca studiile superioare merg pe principiul calitatii, nu al cantitatii (materiale), dar realitatea ma contrazice.

Fata asta care isi argumenteaza cu atata "sensibilitate" si naivitate copilareasca lucrarea nu are nicio vina, pentru ca de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. vina o poarta profesorii. cat de orb trebuie sa fii ca sa-ti dai seama ca nu are ce cauta intr-o facultate de litere? daca devine "profa" o sa aiba grija sa scoata pe banda generatii intregi de specialisti in frectionarea limbajului de lemn.

nici nu stiu ce e mai bine. sa ne resemnam si sa acceptam low-level-ul ca pe o realitate cotidiana, pretul platit pentru modernitate si civilizatie :))))))))), sau sa luam atitudine, pentru ca asta e primul semn ca ne pierdem pana si neuronii.

dar chiar asa! pentru ce ne trebuie un limbaj complex? ca sa cumparam castraveti de la supermarket , ca sa ne certam si sa ne injuram pe strada, ca sa ne spurcam barbatul sau nevasta, ca sa intelegem ce vorbesc aia la telenovele si la emisiunile pentru minti puse pe bigudiuri?

e amuzant sa citesc "Argumentul" dar realizez cu stupoare ca ne putem considera norocosi daca peste 200 de ani o sa ne putem lauda cu macar o jumatate de Einstein ........

Un comentariu:

Radu spunea...

Cum s-ar spune, suntem la rascruce de drumuri... sau pe drumuri rascrucite??

Ufff... nu mi-e clar toposul in concluzia mea... hmm