vineri, 11 aprilie 2008

bucuria de a fi prost


filosofia "de ce"- ului le este familiara oamenilor inteligenti, dar mai ales profunzi. ei isi pun intrebari despre fiecare gura de cafea, despre amareala ei, despre ceea ce stim, nu stim, simtim sau nu simtim vis a vis de lume.

profunzimea ne face sa observam nuantele, sa simtim diferentele abia perceptibile de ton, micile fisuri ale sistemului. inteligenta ne ajuta sa ne pastram integritatea, sa depasim situatiile dificile, ne ajuta sa nu uitam cine suntem, sa aflam cum ne putem depasi si autodepasi mereu, cu fiecare pas pe care il facem.

cum ramane, insa, cu prostia?

am deschis dex-ul ca sa ofer o explicatie cat mai stiintifica si uite ce am gasit: o multime de sinonime care pot deveni o sursa inepuizabila de inspiratie pentru toti cei care nu mai stiu cum sa-si numeasca dusmanii: bleg, nătăfleţ, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, prostănac, stupid, tont, tontălău, (înv. şi pop.) năuc, (pop. şi fam.) haplea, (pop.) flaimuc, (înv. şi reg.) nătântoc, prostan, prostatic si lista hahaha continua...

cele mai interesante sunt, insa, definitiile de VIRGIN si CINSTIT date prostiei. asadar, daca esti virgin si mai ales cinstit esti prost...pana si dex-ul spune asta...

(dau link-ul ca sa nu spuneti ca mint: http://dexonline.ro/search.php?cuv=prost)

probabil ca definitia face referire la inocenta si virginitatea in gandire, la mintea neteda, neatinsa de mana "onanista" a inteligentei.

ce poate fi mai minunat decat sa pastrezi capul doar ca rol de capac pentru gat, fara griji permanente, fara intrebarile eterne: de unde venim? unde mergem? exista viata dincolo de moarte? pe care, mai nou, si prostii cu pretentii si le pun :D.

oare nu e mai bine asa? nu ne aduce prostia, de fapt, mai aproape de fericire? fericirea linistirii obsesiilor marunte, a viciilor pe care le are toata lumea, fericiriea implinirii nevoilor de baza ale existentei, pentru ca, cu cat cunoastem mai mult despre lumea in care traim, cu cat ne creste capacitatea de patrundere a realitatii si sensurilor, cu atat devenim mai constienti de nimicnicia noastra.

asa ca ferice de cei virgini si cinstiti.........aaaaaaaa prosti am vrut sa spun :D




Un comentariu:

CristiNebuna spunea...

Vorba romanului lui Martin Page..."m-am hotarat sa devin prost". Prin urmare, o sa imi pun toata mintea la contributie pentru a reaccede la nobilul statut de virgin....:)