miercuri, 22 aprilie 2009

fie criza cat de-amara/noi ne dregem c-o "friptana"


nu stiu cum se face, dar la fiecare sarbatoare mare pentru care trebuie musai sa ne bucuram, raman uimita, socata, contrariata, uluita (nu neaparat in aceasta ordine) de cat de "sportivi" sunt romanii cand vine vorba de cumparaturi.

sa te fereasca Dumnezeu dragutul sa ramai fara paine cu cateva zile inainte de o sarbatoare crestina, pentru ca s-a zis cu tine. de la hypermarketurile cele mai hypermarketuri, pana la chioscurile cele mai chioscuri tot romanul sta ciorchine. claie peste gramada. habar n-am ce face toata lumea acolo, dar cred ca termitele s-ar rusina de "munca" lor cand ar vedea ce ramane prin magazine dupa ce hoarda romaneasca s-a asezat linistita la masa.

care masa trebuie pregatita cu o saptamana inainte, pentru ca romanul neaos nu trebuie sa intre oricum in Pasti.
si i-am mai auzit pe unii ca s-au aprovizionat, pe langa de-ale gurii, si cu un coctail intreg de pastile. pentru stomac, pentru bila, pentru pancreas, ma mir ca pentru cap, nu. adica mananca omul, ce mananca, se satura, se ridica de la masa, topaie putin sa se aseze bucatele si o ia de la capat. cand nu mai merge, "baga" pastile, ca sa...poata manca in continuare.

da da' cine are masa cea mai faina din tara? cine le da clasa tuturor dusmanilor, care "moare" de ciuda cand "vede" ditamai bogatia de bucate? si chestia este ca toti ne regasim in descrierea asta.

la fiecare sarbatoare parca pe fiecare roman, cu mic, cu mare, il apuca un fel de isterie. teama nemancarii si da iama in magazin cu purcel, catel, bunica, gaina si tot ce misca prin ograda. atunci e liber la de toate. mai ales la de-ale gurii.

trebuie sa recunosc ca ma amuza copios obiceiul asta al nostru-apucaturile de hoarde tatare-si, sincer, nici nu-mi bat capul sa ma intreb de unde vine, pentru ca face parte din farmecul nostru, de popor frumos, de care nu trebuie sa ne lepadam in vecii vecilor.

stuchi-ne-ar norocul (sau mâţele)! cum ar spune Arghezi.

4 comentarii:

Ciprian D. spunea...

Vorba cantecului: C-asa-i romanul cand se veseleste...

Radu spunea...

Sa ne fie de bine!

Ce e definitoriu de fapt e tocmai programarea stricta din calendar a mancatului. Multi isi strang cureaua juma' de an ca sa poata sa o faca lata fix cand se da comanda de sarbatori. Daca ar repartiza uniform bucatele si in perioadele intermediare ar cadea suspecti de cumpatare si echilibru in viata. Ceea ce, sa recunoastem, n-ar fi tocmai romanesc din partea oamenilor. Asadar sub camuflajul postului suportat cu injuraturi, batai, depresii, bautura, tutun si alte cele strict trebuincioase, se coace fiecare ospat de sezon si aprovizionare pentru dat in petec. O tehnica geniala prin care se ocheste infailibil capra aia a vecinului. :D .. si vecinul vitzeversa.

aalexandraa spunea...

am auzit povesti despre niste intamplari de la asa zisa "noapte a reducerilor" din Sibiu de m-am crucit. cica multi cumparau dar habar n-aveau ce cumpara. imi pare rau ca nu am ajuns pe la mall sa vad minunea cu ochii mei. dar m-am ferit...intentionat de locul ala taman in momentul ala, pentru ca stiam ce o sa fie. rupere de oase, haine, carucioare, portofele, etc...etc...etc...

dyanna spunea...

Asa e romanul nostru....sa aiba acolo mult pe masa...