sâmbătă, 25 aprilie 2009

miezul feminitatii (I)


parca o si vad in fata ochilor. salbatica si dulce, cu gheara ei de pisica indiferenta ascunsa in manusa, cu aerul ei nepasator si cu toate potiunile magice pitite in borcanele cu gem din camara. ea este vrajitoarea, care indiferent de culoarea ochilor, a parului sau a spiritului, le fura femeilor barbatii.

cand vine vorba de amanta toata existenta unui cuplu se complica. barbatul se distanteaza de "jumatatea" lui de acasa. suspina, ofteaza, viseaza. uneori pleaca. pleaca departe la "ea", la "nenorocita", la "tarfa" care i-a facut vraji, la "aia" care n-a fost langa el in noptile in care a fost bolnav, care habar n-are cat sufera o nevasta si careia nici macar nu-i pasa ca ii lasa pe "aia mici" fara tata. amanta este o fiinta nenorocita, care in mintea femeii si a cercului de prieteni al familiei, capata valente magice. pentru cei care nu inteleg comportamentul lui, al omului de familie, amanta, metresa, poarta dupa ea un cazan in care isi prepara vrajile si sta noaptea ca sa coaca turte fabuloase.

era o vreme cand daca un barbat nu avea amanta, nu era considerat barbat. acesta era modul propriu si atat de putin original in care societatea noastra, crestina, rezolva problema monogamiei. unui barbat nu-i era ingaduita decat o singura nevasta, asa ca avea nevoie de o metresa...sau de mai multe... si trist este ca o amanta complexa si complicata, ii poate arunca sufletul in nori, legatura trecand dincolo de granitele si de limitele impuse de sex. si de aici o serie de lucruri periculoase.

interesant este faptul ca, de-a lungul istoriei, casatoria a fost considerata, intrucatva, un subiect inchis, pentru ca nici macar basmele nu au incercat sa arunce un ochi in interiorul cercului matrimonial. oamenii vechi s-au multumit sa spuna povestea de dragoste sa-si duca personajele la altar si apoi sa le lase sa "traiasca fericite pana la adanci batraneti". si din aceasta cauza toate fetitele, si nu numai ele, au crezut ca un cal alb, o poveste frumoasa sau complicata, un fat frumos, o vrajitoare invinsa si o semnatura in registrul starii civile le garanteaza o viata fericita.

ce greseala...

pentru ca viata se complica dupa "da".

2 comentarii:

pheideas spunea...

O nevasta isi pune intrebarea "de ce ?", dar din pacate, cauta raspunsul in alte parti decat in oglinda. Nu ma refer la frumusetea trupului, ci a mintii.

aalexandraa spunea...

sunt intru totul de acord